De spectaculaire racen vinden plaats in het Amerikaanse Palm City in Florida, waar overdag de Speedhunter Showdown-competities worden gehouden. Hierbij moet je zo veel mogelijk geld verdienen om je auto te upgraden en te fine tunen. ’s Nachts riskeer je daarentegen alles om je reputatie te verhogen in de underground-races waarin de politie over de straten jaagt om alle snelheidsduivels op te pakken en hun winsten in beslag te nemen. Je reputatie moet je dus verhogen en verdedigen, waarmee grotere en betere races unlockt.
Preview: Need for Speed Heat
Viert het 25-jarig jubileum
Op 31 augustus 1994 verscheen Road & Track Presents: The Need for Speed, een game die uitgever Electronic Arts had ontwikkeld in samenwerking met het tijdschrift Road & Track. Dit blad leverde veel van de kennis over het uiterlijk, geluid en rijgedrag van de verschillende auto's in de game. In eerste instantie verscheen de game voor de 3DO, een console die werd gemaakt door een bedrijf dat is opgericht door dezelfde man die ook aan de wieg stond van Electronic Arts. Omdat de 3DO niet de meest succesvolle console van dat tijdperk was, verscheen The Need for Speed kort daarna ook voor MS-DOS, Windows, de eerste PlayStation en de Sega Saturn.
De game stond bekend om zijn realisme, en bevatte destijds al dezelfde elementen die nog steeds het hart van de gameplay vormen: je rijdt over gewone straten, maakt deel uit van het normale verkeer en kunt worden gearresteerd door de politie.
We maken een flinke sprong naar 2019. Het is bijna 31 augustus, de datum waarop 25 jaar geleden de eerste game in de Need for Speed-serie verscheen. EA heeft dus alle reden om een nieuw deel in de serie aan te kondigen. Vlak voor de gamescom maakte Electronic Arts bekend dat later dit jaar Need for Speed Heat het licht zal zien. Het wordt de 24e editie van Need for Speed in 25 jaar. De nieuwe game was speelbaar op de gamescom, en wij reden er onze eerste virtuele rondjes in.
Virtueel Miami
Need for Speed Heat is de opvolger van Payback, dat in 2017 verscheen en zich afspeelde in Fortune Valley, een virtuele versie van Las Vegas. Inmiddels zijn we verhuisd naar Miami, dat hier onder de naam Palm City door het leven gaat. Heel veel verschil maakt het niet. Ook Palm City is een open spelwereld, en Heat, dat net als zijn voorganger wordt gemaakt met de Frostbite Engine, oogt als de meeste steden in Need for Speed. Je krijgt dus veel brede wegen voorgeschoteld, omzoomd door wat luxe flats en appartementen, en hier en daar een winkelcentrum. Er zijn echter ook minder fraaie delen in de stad, en daar rij je tussen olietanks, hijskranen en containers door. De omgeving doet er niet zo heel veel toe, het gaat meer om de sfeer die de makers ermee proberen op te roepen. Die sfeer is als vanouds. Overdag is de omgeving meestal zonovergoten, 's nachts is hij vaak behoorlijk grimmig. Al was het maar doordat het in het virtuele Miami 's nachts opvallend vaak regent. De stad is echter zeer herkenbaar, vooral als je over de boulevards van het centrum scheurt. Alleen ziet Palm City er niet veel beter uit dan Fortune Valley. EA pakt in deze jubileumeditie op grafisch vlak dus niet groots uit.
Op stap met de Crew
De vernieuwing van Payback was dat er een offline campagne in was verwerkt, terwijl de eerdere NfS-edities juist volledig online werden gespeeld. In Heat is de offline-modus terug. Er is dus weer een campagne. Waar je in Payback kon kiezen uit drie hoofdrolspelers, zijn dat er dit keer maar liefst twaalf. Toch mikt EA met Heat vooral op spelers die online gaan. Zo kun je met wat vrienden een Crew vormen, een groep die eenmalig of permanent samen optrekt. Voor Crews zijn speciale uitdagingen en beloningen in het spel opgenomen. Bovendien zie je de auto's van je collega's in je eigen Hideout staan, zodat je de upgrades van je vrienden kunt vergelijken met wat je zelf zoals hebt verworven.
Hippe pattas
Nieuw is dat je dit keer ook van alles aan je eigen uiterlijk kunt veranderen. Naast allerlei automerken zijn ook hippe kledingmerken in de game vertegenwoordigd. Van petten, hoedjes, haarbanden en bandana's tot hippe shirts, schoenen en broeken. Je kunt zelfs hippe sokken kiezen. Altijd al roze Adidas-sokken tot ver over je broekspijpen op willen trekken? In Heat kan het. Het past bij de sfeer in de game, die nog meer dan in voorgaande NfS-edities is doorweekt met het stoere machismo van een filmreeks als Fast & Furious. Het is een wereld van stoere mannen, waar zowaar af en toe een vrouw in mee mag doen.
Voorlopige conclusie
Heat is de jubileumeditie van Need for Speed, een serie waarvan het eerste deel 25 jaar geleden verscheen. Heeft uitgever Electronic Arts er in dat kader voor gekozen om groots uit te pakken? Nee, niet direct. Met Heat wijkt EA maar weinig af van de formule. Het is opnieuw een open wereld-game, waarbij het decor dit keer is verplaatst naar een virtueel Miami. De game gebruikt echter dezelfde engine als voorheen, zodat de graphics niet veel beter zijn dan in het voorgaande deel. Het uiterlijk is herkenbaar, met veel zon overdag, een weldadig golden hour tussendoor en veel natte straten 's nachts. Ook aan het racen zelf is weinig veranderd. Auto's voelen hetzelfde aan en ook het gedrag van de Cops lijkt precies hetzelfde. Verder staat in Heat de funfactor centraal. Auto's laten zich makkelijk besturen en kunnen nauwelijks kapot. Je rijdt een boom van een meter doorsnee met het grootste gemak omver, zonder dat je er noemenswaardige schade door oploopt.
Het geheel gaat opnieuw gepaard met fijne grafische effecten. De natte straten spiegelen mooi, de vlammen uit je uitlaat knallen vervaarlijk, en de vonken die je ziet bij een aanrijding hebben alle kleuren van de regenboog. Spektakel genoeg dus, en het gaat gepaard met het machismo van de voorgangers in de serie. Alles bij elkaar biedt Heat vooral meer van hetzelfde, maar dan met meer personages om uit te kiezen, iets meer opties bij het pimpen van je auto, en de mogelijkheid om je kleding naar je eigen hand te zetten.
Soundtrack Need for Speed Heat onthuld
Veelzijdige tracklist telt 58 nummers, nu beschikbaar op Spotify, Apple Music en Deezer
Donderdag 31 oktober 2019 - EA en Ghost Games hebben vandaag de officiële soundtrack voor Need for Speed Heat onthuld, en deze is nu beschikbaar op Spotify, Apple Music en Deezer.
De soundtrack bevat een indrukwekkend aantal van 58 energieke nummers, inclusief French Montana's laatste samenwerking met Cardi B en Post Malone (de single 'Writing on the Wall'), evenals R&B belofte Melii en EDM pioniers als Chase & Status. Andere getalenteerde artiesten die zijn te vinden op de soundtrack zijn 2 Chainz, A$AP Ferg, Toro y Moi, Diplo, Bonobo, Denzel Curry en nog veel meer. Het geluid van Palm City is veelzijdig, en beslaat een breed spectrum aan muzikale culturen. Bekijk de volledige tracklist hieronder.