Terug

Metal Gear Solid, een terugblik - delen 2 en 3

Metal Gear Solid, een terugblik - delen 2 en 3

De release van het langverwachte Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain komt steeds dichterbij. 1 september is de officiële release. Daarom kijken we terug op de vorige delen in de Metal Gear serie. Hierbij de special over Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3

 

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Na het succes van Metal Gear Solid (MGS) kon een vervolg niet uitblijven. Solid Snake was inmiddels een iconisch karakter geworden en fans waren benieuwd wat de overgang naar een nieuwe console, de Playstation 2, voor MGS zou betekenen. Hideo Kojima wist dit maar al te goed en verraste vriend en vijand met zijn nieuwe game.

 

Geen Solid Snake

Na de geweldige intro met muziek van Hollywood dirigent Harry Gregson Williams en ongekend mooie beelden,  maakt MGS2 je lekker voor een spannend avontuur met Solid Snake. Het begint goed, met een spannende missie op een olietanker. Maar…wie is dat magere mannetje dat daarna op het scherm verschijnt? Met zijn onschuldige stem en lange, blonde lokken? Geen Solid Snake!

 

 

 

Hideo Kojima heeft iedereen op het verkeerde been gezet. Niet Snake, maar Raiden is de hoofdpersoon in MGS2! Hij is de nieuwe spion die het overneemt nadat Solid Snake tijdens de missie op de olietanker vermist is geraakt. Op de plek des onheils staat nu een groot waterzuiveringscomplex dat de gelekte olie uit het water moet zuiveren. De ‘Big Shell’. Natuurlijk wordt deze plek gekaapt door terroristen en houden ze daar de president gevangen. Groentje Raiden wordt eropaf gestuurd om de president te redden, maar al snel blijkt hij te snel in het diepe gegooid te zijn. Gelukkig krijgt hij hulp uit onverwachte hoek van ene Pliskin, die verdacht veel lijkt op….Solid Snake.

 

Gameplay geëvolueerd

Raiden is een stuk acrobatischer dan Solid Snake en dat zie je terug in de gameplay. Raiden draait zijn hand niet om voor een radslag of twee en hangt regelmatig aan railings om bewakers te slim af te zijn. Dat is ook wel nodig, want met de kracht van de Playstation 2 krijgt ook de AI een flinke upgrade. Vijandige soldaten werken samen in teams, reageren op alles wat enigszins verdacht is en schuilen achter kisten en om hoekjes. Gelukkig is ook je wapenarsenaal aangepakt en is er nu een first-person view beschikbaar die het gericht uitschakelen van de soldaten een stuk gemakkelijker maakt.

 

Raiden is een stuk atletischer dan Solid Snake.

 

De gameplay van MGS zoals we die kennen blijft dus gehandhaafd, maar krijgt een flinke upgrade. Qua verhaal worden moeilijke thema’s als memes, sociale beïnvloeding, censuur en politieke samenzweringen behandeld. Al met al zware kost, die niet altijd even duidelijk wordt uitgelegd. Hierdoor en doordat Solid Snake de hoofdpersoon niet meer is, was niet iedereen even enthousiast over MGS2. Maar dat neemt niet weg dat de gameplay nog steeds als een huis overeind staat.

 

Metal Gear Solid 3

Waar MGS2 niet iedereen tevreden kon stellen, maakt het derde deel alles weer goed. Deze keer speel je weer als Snake, maar dan tijdens de koude oorlog, waar je het Russische oerwoud moet doorkruizen om een overgelopen kernwetenschapper te bevrijden. Je wordt hierin begeleid door Big Boss. Je mentor en love interest, wat de nodige intriges met zich meeneemt.

 

MGS3 is dan ook een prequel die de twee eerdere games in de MGS serie meer achtergrond geeft. Ook de verandering van setting neemt een hoop veranderingen met zich mee. Sluipen is opeens niet meer zo vanzelfsprekend in de jungle en een radar werkt er al helemaal niet. Met behulp van een uitgebreide kledingkast aan camouflages en een flink arsenaal aan primitieve gadgets, Kom je gelukkig al een heel eind. Ondertussen mag je ook nog even de krokodillen en giftige slangen ontwijken. Of, als je ze kan vangen, opeten om je levensmeter aan te vullen.

 

Camouflage is belangrijk in de jungle van MGS3.

 

Tradities en vernieuwing

MGS2 en MGS3 laten zien dat Metal Gear Solid een serie is die niet bang is om te vernieuwen. Elke MGS game kent een aantal elementen die terugkeren. Zoals de basis van het sluipen, een groep terroristen met vreemde krachten en uitgebreide cut-scenes en dialogen.

 

Toch weet Hideo Kojima het iedere keer voor elkaar te krijgen hierop verder te bouwen, nieuwe systemen te introduceren en het sluipen uitdagender te maken. De MGS games op de Playstation 2 hebben dan ook laten zien hoe verbeterde technologie echt een verschil kan maken. Niet alleen in graphics, maar ook in gameplay.

 

MGS2 en MGS3 zijn niet alleen op de PS2 te spelen. Ze hebben een upgrade gehad met de MGS HD collection, verkrijgbaar voor de Playstation 3, Xbox 360 en PSvita. Wil je nog even de MGS roots terughalen voor je je op het vijfde deel in de reeks stort? Dan is dit je kans!

 

Metal Gear Solid 4

Volgende keer lees je over het vierde deel in de MGS reeks en spin-off MGS:Rising. Profiteren deze games, net zoals hun voorgangers, van de technologische vooruitgang die de nieuwere generatie consoles biedt? Je leest het in de volgende special!
 


Bekijk hier onze special van deel 1: Metal Gear Solid, een terugblik

Bekijk ook onze special van: Metal Gear Solid V The Phantom Pain 


 

Chris van Breda

Chris van BredaChris van Breda speelt al games sinds zijn handen in staat waren een controller vast te houden. Role Playing Games, platformers en action/adventure games houden hem vooral bezig. Wanneer hij niet schrijft over games, is hij actief in de zorg en andere bedrijfstakken. Bekijk meer van zijn artikelen op www.meerdantaal.nl.

 

Game-Outlet NL 9.0 / 10 - 2301 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box