Terug

Metal Gear Solid, een terugblik - deel 4 en Rising

Metal Gear Solid, een terugblik - deel 4 en Rising

Het wachten is bijna voorbij voor het langverwachte Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Een mooie aanleiding om terug te kijken op de voorgaande delen in de Metal Gear serie. Hierbij de laatste special over Metal Gear Solid 4 en de spin-off: Metal Gear Solid Rising.

Metal Gear Solid 4 - oude bekenden

Na het derde deel, dat zich in de jaren ’60 afspeelt, maakt MGS4 weer een sprong naar de toekomst. Het is namelijk een vervolg op MGS2, dat zich vijf jaar daarvoor afspeelt. Inmiddels zitten we in 2014 en Solid Snake is sterk verouderd. Een bijwerking door de manier waarop hij genetisch is gemanipuleerd. Bij elkaar gehouden door nanomachines en zijn geavanceerde uniform, moet Solid Snake diverse vijandelijke gebieden doorkruisen. Ondertussen worden alle losse eindjes van het MGS verhaal aan elkaar geknoopd. MGS4 is dan ook één grote parade van terugkerende karakters en ze vervullen allemaal een belangrijke rol in het verhaal. Verplichte kost voor fans van de serie, maar ook als je niet helemaal thuis bent in de voorafgaande gebeurtenissen, weet MGS4 te vermaken.

 

Verder verfijnd

De gameplay is in MGS4 namelijk weer verder verfijnd. Het camouflagesysteem uit MGS3 is terug en aangepast aan de technologische vooruitgang. Zowel aan de tijd waarin het speelt, als aan de technologische vooruitgang van de Playstation 3. Snake heeft daardoor meer opties dan ooit om zich (ongezien) over het slagveld te bewegen en zijn vijanden uit te schakelen.

 

Snake neemt het op tegen allerlei vreemde tegenstanders

 

Dat is ook nodig, want inmiddels is de technologie die aan de basis ligt van Metal Gear Ray (uit MGS2),  toegepast voor militaire doeleinden. Behalve soldaten liggen er daarom allerlei vreemde, half organische creaties op de loer, die je het leven flink zuur kunnen maken. Daarnaast heeft Snake, misschien door zijn leeftijd, last van angsten. Een plotselinge explosie, de kreet van een sterke vijand of zelfs een vieze geur kunnen hem flink van zijn stuk brengen. Een kalmerend sigaretje doet op die momenten wonderen.

 

Raiden is rising

Raiden, de hoofdpersoon uit MGS2, maakt ook in MGS4 zijn opwachting. Deze keer is hij uitgerust met een cybernetisch exo-skelet en een speciaal zwaard. daarmee ziet hij er een stuk stoerder uit en snijdt hij door vijanden als een mes door de boter. Dit levert enkele spectaculaire scenes op, die Kojima inspireerden om Raiden weer een eigen game te geven. Dit keer een spin-off van de MGS reeks: Metal Gear Rising: Revengeance, gemaakt door Platinum Games die al een goede naam had dankzij actiegames Bayonetta en Vanquish.

 

Back to basics

In Metal Gear Rising: Revengeance (MGR:R) heeft Raiden een privé leger opgericht, waarmee hij overheden bijstaat die zelf geen leger hebben. Met zijn nieuwe cyborglichaam en hoogfrequentie zwaard, geeft Raiden een geheel nieuwe draai aan Metal Gear. De game is gericht op snelle actie, combo’s en het afweren van aanvallen om daarna snel je slag te slaan. Met de speciale ‘Blade Mode’ kan Raiden zijn zwaard over 360 graden bewegen, in slow motion. Deze techniek is cruciaal om de zwakke plek van je vijanden aan te vallen en hogere scores te halen. Doe je het precies goed, dan vul je op die manier Raiden’s energie aan en houd je je combo in stand.

 

Met de Blade mode kun je precies de zwakke plek van een vijand raken.

 

Een succes?

MGR:R werd over het algemeen goed ontvangen door de critici, die de focus op actie wel konden waarderen. Toch waren er ook geluiden dat de game complexiteit mist. Zowel in de gameplay als in het verhaal. Wellicht is de Metal Gear naam in dit geval een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant geeft het de game bekendheid, maar aan de andere kant schept het bepaalde verwachtingen. Hoewel verkopen in de eerste weken goed waren, ging de prijs al snel omlaag. En volgens schattingen zijn er bijna 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Geen heel groot succes dus, maar voor fans van actiegames is dat eigenlijk alleen maar een voordeel: je kan voor weinig geld een prima game in huis halen!

 

Kan je niet meer wachten op MGS V? Poets dan nog even snel je skills op met Ground Zeroes.

 

Klaar voor MGS V?

De belangrijkste games uit de MGS serie zijn nu de revue gepasseerd. Wil je helemaal op de hoogte zijn voor het vijfde deel uit de reeks, dan kun je MGS: Peace Walker nog spelen op de PSP, omdat MGS V daarop aansluit. Gelukkig wordt het verhaal van Peace Walker ook al toegelicht in MGS: Ground Zeroes. Het zoethoudertje voor MGS V dat inmiddels alweer ruim anderhalf jaar geleden is verschenen. Ground Zeroes geeft een goede indruk van de richting waar MGS V in gaat qua gameplay. Probeer deze dus nog even snel te spelen voor je begint, om je MGS skills wat op te poetsen!

  

Metal Gear Rising: Revengeance verkrijgbaar op: PS3, Xbox 360, PC

Metal Gear Solid: Ground Zeroes verkrijgbaar op: PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One, PC
Bekijk hier onze special van deel 1: Metal Gear Solid, een terugblik

Bekijk hier onze special van deel 2 en 3: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3

Bekijk ook onze special van: Metal Gear Solid V The Phantom Pain


 

Chris van Breda

Chris van BredaChris van Breda speelt al games sinds zijn handen in staat waren een controller vast te houden. Role Playing Games, platformers en action/adventure games houden hem vooral bezig. Wanneer hij niet schrijft over games, is hij actief in de zorg en andere bedrijfstakken. Bekijk meer van zijn artikelen op www.meerdantaal.nl.

 

Game-Outlet NL 9.0 / 10 - 2301 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box