Terug

Metal Gear Solid, een terugblik - deel 1

Metal Gear Solid, een terugblik - deel 1

De release van het langverwachte Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain komt steeds dichterbij. 1 september is de officiële release. Daarom kijken we terug op de vorige delen in de Metal Gear serie.

Metal Gear Solid

Al bijna 17 jaar geleden werd Metal Gear Solid (MGS) uitgebracht voor Sony’s Playstation console. Miljoenen gamers kropen voor het eerst in de huid van Solid Snake. Een genetisch gemanipuleerde supersoldaat, die een militaire basis infiltreert om Metal Gear uit te schakelen. Recensenten riepen MGS massaal uit tot game van het jaar en de game stond wereldwijd bovenaan de verkooplijsten. Nu nog steeds is MGS een game die je gewoon gespeeld moet hebben.

 

Hollywood film

MGS begint met de infiltratie van Solid Snake op Shadow Moses eiland. Hier staat een complex voor de verwerking van nucleair afval dat is geïnfiltreerd door FoxHound. Een groep terroristen die nergens voor terugdeinst en dreigt met de lancering van een atoombom. Snake moet hier een stokje voor steken en zorgen dat de terroristengroep wordt uitgeschakeld.

 

Zo begint Snake’s missie, waarbij direct duidelijk wordt waar (de inmiddels legendarische) producent Hideo Kojima zijn inspiratie vandaan haalt. Als een spannende Hollywoodfilm trekt het verhaal aan je voorbij. Volledig ingesproken cut-scenes met voor die tijd prachtige 3D-graphics onthullen een steeds groter complot. Samen met Snake vraag je je af wat er werkelijk aan de hand is. Alleen door ongezien dieper de basis binnen te dringen, krijg je antwoord op je vragen.

 

Door tegen muren te staan krijg je zicht op je omgeving

 

Unieke gameplay

De stealth gameplay versterkt het spannende verhaal. Zou Snake als een idioot rondrennen en iedereen neerknallen, dan is het ook voor hem snel afgelopen. Door slim gebruik te maken van je radar, vijanden te besluipen en lichten uit te schieten kom je een stuk verder. Gelukkig heeft Snake enkele vernuftige gadgets tot zijn beschikking om ongezien zijn werk te doen. Zoals een infraroodcamera, mijndetectors, verdovingspijltjes en….een kartonnen doos.

 

Die zijn ook wel nodig, want overal op Shadow Moses eiland ligt het gevaar op de loer. Vijandelijke soldaten reageren op verdachte geluiden, voetafdrukken in de sneeuw en collega’s die ‘opeens’ bewusteloos op de grond liggen. Bovendien hangen overal camera’s die Snake direct herkennen, behalve natuurlijk wanneer hij in zijn kartonnen doos voorbij sluipt. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijgt Snake ook nog te maken met de terroristenleiders van Foxhound. Stuk voor stuk speciaal getrainde veteranen die ze helaas niet meer helemaal op een rijtje hebben door hun jaren op het slagveld.

 

Psycho Mantis is met zijn speciale krachten een geduchte tegenstander

 

Niet zomaar eindbazen

Zo neemt Snake het op tegen Revolver Ocelot die zijn kogels via de muur om een hoekje kan schieten, Psycho Mantis die zelf de controle over je Playstation controller overneemt en de sensuele Sniper Wolf die van honderd meter afstand nog een mug uit de lucht schiet. Ieder hebben ze een uitgebreid achtergrondverhaal, waarmee MGS een einde maakt aan de eindbazen zoals we die tot dan toe gewend zijn. Het zijn niet zomaar sterke vijanden, maar tegenstanders die je bevechten met een reden en waar je misschien zelfs medelijden mee krijgt. Nadat je ze dodelijk verwond hebt natuurlijk. Ook Snake zelf is geen prototype actieheld. Hij heeft twijfels over zijn missie, maakt fouten en kan de mensen waar hij om geeft niet altijd redden.

 

Ook Solid Snake is niet perfect…

 

Memorabel

De gedenkwaardige eindbazen, intense gameplay en filmische cut-scenes maken MGS tot een memorabele game, waar menig gamer nog steeds met warme gevoelens op terugkijkt. En dan heb ik hier nog lang niet alle plot-twists en sub-plots uit de doeken gedaan. Heb je MGS nog nooit gespeeld, dan heb je dus echt iets gemist. En hoewel de graphics inmiddels sterk verouderd zijn, blijft het een aanrader. Je kan MGS dan ook nog downloaden voor je PS3 en PS Vita als PS One Classic, of spelen op de Nintendo Gamecube, waarop een remake van MGS is verschenen: The Twin Snakes.

 

Metal Gear Solid: The Twin Snakes

De Remake houdt het verhaal aan van de originele MGS, maar met sterk verbeterde graphics en nog spectaculairdere cut-scenes. Het was ook de eerste keer dat een Metal Gear game op één van Nintendo’s spelcomputers verscheen. Met de tegenvallende verkoop van de GameCube kon Nintendo dat wel gebruiken. Toch was de Twin Snakes niet het succes wat ervan werd verwacht, wat deels komt doordat de game is ontwikkeld door Silicon Knights. Een Canadese ontwikkelaar die de game goed namaakt, maar net niet die speciale toon weet te vinden die Kojima in zijn spellen verwerkt. Want hoewel het verhaal van MGS serieuze thema’s aangrijpt, is het de vreemde humor en het ‘out-of-the-box’ denken van Kojima wat de MGS-games echt speciaal maakt.

 

 

Sons of Liberty

Bekijk hier onze special van deel 2 en 3: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3

Bekijk ook onze special van: Metal Gear Solid V The Phantom Pain

 

Special: Metal Gear Solid V The Phantom Pain 

 

 

Chris van Breda

Chris van BredaChris van Breda speelt al games sinds zijn handen in staat waren een controller vast te houden. Role Playing Games, platformers en action/adventure games houden hem vooral bezig. Wanneer hij niet schrijft over games, is hij actief in de zorg en andere bedrijfstakken. Bekijk meer van zijn artikelen op www.meerdantaal.nl.

 

Reacties

 • Placeholder

  Chris

  06 / 08 / 2015

  Ik ook Paul, op een gegeven moment kon ik iedere baas bijna met mijn ogen dicht verslaan en in anderhalf uur door het spel rennen. Vorig jaar nog eens gespeeld, maar toen waren die skills in rook opgegaan :'(

 • Placeholder

  Paul

  06 / 08 / 2015

  Ik kan mij het eerste deel nog heel goed herinneren. Urenlang gespeeld!

 • Placeholder

  Michael

  06 / 08 / 2015

  Ben benieuwd naar het tweede deel van je terugblik!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Game-Outlet NL 9.0 / 10 - 2301 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box