The Lego Movie Videogame

Vermakelijke game leunt flink op de film

Van alle films die je rond deze tijd in de bioscoop kunt bekijken, zou The Lego Movie weleens de leukste of in elk geval de grappigste kunnen zijn. De film wordt in recensies geroemd om zijn humor en de manier waarop hij de kijker blijft verrassen. In de Verenigde Staten bleek de film ook wat bezoekersaantallen betreft al een groot succes en vermoedelijk zal dat in Europa, waar The Lego Movie vanaf deze week ook is te zien, niet anders zijn.

Bij deze bij voorbaat succesvolle film hoort een game, en bij ervaren gamers zullen de nekharen direct recht overeind staan bij die mededeling. Een game die hoort bij een film, oftewel een 'licentiegame', is vaak reden voor enige scepsis. Games op basis van films zijn zelden erg goed. Hoewel de meest schrikbarende voorbeelden al weer enige tijd geleden zijn uitgekomen, zal het genre 'filmgames' nooit meer helemaal van dat stigma afkomen. Wat dat betreft zullen gamers The Lego Movie Videogame niet direct omarmen.

Gezien het genre is dat dus begrijpelijk, maar wie de andere feiten bekijkt, zal vrij snel van gedachte veranderen. De game werd namelijk ontwikkeld door TT Games, en dat is dezelfde studio die verantwoordelijk was voor veel andere Lego-games. Dat begon bijna tien jaar geleden met Lego Star Wars, en ondertussen passeerden onder meer Indiana Jones, Batman, Harry Potter, Pirates of the Caribbean en The Lord of the Rings de Lego-revue, terwijl de studio nog werkt aan Lego The Hobbit, dat later dit voorjaar in de winkels moet liggen.

Daarmee heeft TT Games dus een duidelijke staat van dienst als het om Lego-games gaat. Dat biedt wat zekerheid, maar tegelijkertijd roept het ook vragen op. Wie de game benadert als een volgende Lego-game, en niet zozeer als de game die hoort bij een film, kan zich bijvoorbeeld afvragen of TT Games nog wel weet te innoveren. Is het maken van Lego-games inmiddels massaproductie voor de studio, of slagen de ontwikkelaars er nog in met originele ideeën te komen?

 

De Master Builders tegen Lord Business

The Lego Movie Videogame volgt het verhaal van de film, en dat levert voor gamers die de film ook nog willen zien direct twijfel op. Als je de game speelt, krijg je immers een deel van het verhaal van de film al mee. Het verhaal wordt op verschillende punten in de film meer uitgediept dan in de game, dus een heel groot probleem is dat niet. De verschillen tussen beide gaan trouwens nog wel verder. Zo zitten er diverse personages in de film die niet in de game voorkomen en zijn de stemmen van de personages in het spel niet ingesproken door de bekende acteurs die dat wel voor de film hebben gedaan. Voor dat laatste zijn andere acteurs aangetrokken, die zo goed mogelijk hun best doen om op hun bekende collega's te lijken. Denk je dus Will Ferrell of Morgan Freeman te horen, dan hoor je in werkelijkheid iemand die poogt om als een van die bekende acteurs te klinken.

 

Niet de 'echte' stemmen

Dat laatste mist zijn uitwerking in het spel niet. Hoewel niemand kan ontkennen dat The Lego Movie Videogame zeker over een aanzienlijke dosis sterke humor beschikt, werkt het allemaal minder aanstekelijk dan in de film. Of dat nu ligt aan de 'b-keuze' stemacteurs of aan de animaties in het spel zelf, feit is dat het niet helemaal hetzelfde niveau heeft, ondanks dat een deel van de grappen hetzelfde is. Gamers die vaker spellen uit de Lego-reeks spelen hoeven zich echter ook weer niet al te veel zorgen te maken: de humor en de presentatie zijn duidelijk uit hetzelfde hout gesneden als die games, dus verder is er ook weer niet zoveel aan de hand.

 

The Lego Movie Videogame

 

Film en game draaien beide om Emmet Brickowski, die bij toeval betrokken raakt bij de strijd tussen de Master Builders en Lord Business. Die laatste wil met behulp van het superwapen 'Kragle' het volledige Lego-universum vernietigen. Geholpen door personages als Wyldstyle en Vitruvius begint Emmet aan een avontuur waarin hij moet bewijzen over Master Builder-capaciteiten te beschikken, om uiteindelijk Lord Business te kunnen verslaan.

 

Volledig opgebouwd met Lego

Dat avontuur leidt langs herkenbare Lego-settings. Dat het herkenbaar oogt is niet verwonderlijk. The Lego Movie Videogame is namelijk de eerste Lego-videogame die volledig is opgebouwd uit Lego-steentjes. De spelwereld in eerdere Lego-games hadden wel veel onderdelen die van Lego-steentjes waren gemaakt, maar grote delen van de spelwereld waren alsnog op een 'normale' manier vormgegeven. Zo niet in The Lego Movie Videogame. Het spel is van A tot Z opgebouwd uit onderdelen die je zomaar kunt herkennen omdat je ze vroeger had, of zelfs nog ergens in een doos op zolder hebt liggen. Dat is misschien wel het grootste pluspunt van het spel. Nooit eerder speelden we een Lego-game waarbij het 'Lego-dna' zo sterk aanwezig was.

 

Dat gegeven zorgt voor de broodnodige differentiatie van andere Lego-games. Dat 'Lego-dna' beperkt zich namelijk niet tot uiterlijk vertoon. Zo verzamelen Emmet en zijn kompanen doorlopend bouwtekeningen, en met die tekeningen kan hij aparte objecten maken. Bij het bouwen van die objecten dien je steeds zelf een bepaald Lego-blokje te selecteren dat op dat moment nodig is bij de bouw. Deze puzzels zijn nooit heel moeilijk, maar dragen wel enorm bij aan de sfeer. Lego is speelgoed, en deze spelwereld is ogenschijnlijk opgebouwd met datzelfde speelgoed.

 

Mix van bekende en originele gameplay

Nadat hij op spectaculaire wijze het verhaal is 'binnengevallen', komt Emmet al snel in aanraking met de Master Builders. Wyldstyles, haar vriendje Batman en de geheimzinnige Vitruvius beschikken over speciale bouwmogelijkheden. Ze hebben bijvoorbeeld geen gebruiksaanwijzing nodig om bruikbare voorwerpen te maken van hoopjes Lego, en kunnen grotere voorwerpen op magische wijze met elkaar combineren om er bijvoorbeeld een voertuig of groot wapen van te maken. Die Master Builders ontfermen zich over Emmet omdat zij denken dat hij 'The Special' is, die volgens een oude voorspelling Lord Business zou kunnen verslaan.

 

Beperkte capaciteiten van Emmet

De vaardigheden van Emmet beperken zich echter tot sloopwerk met een drilboor en bouwen met behulp van gebruiksaanwijzingen, en dat valt de overige personages al snel op. Ze kunnen allemaal wel die belachelijke bouwwerken in elkaar zetten, en de beperkt lijkende capaciteiten van Emmet zorgen er al snel voor dat zij het vertrouwen in hem een beetje verliezen. Dat vertaalt zich grappig genoeg ook naar de gameplay. Als speler zul je waarschijnlijk sneller kiezen voor een van de overige personages, omdat die over net wat meer bruikbare vaardigheden beschikken dan Emmet zelf.

 

The Lego Movie Videogame

 

Die vaardigheden zijn nodig om allerlei verschillende obstakels te overwinnen. Zo beschikt Vitruvius over een staf die hij op sommige plaatsen in de muur kan stoppen, waarna Wyldstyle er met haar acrobatische kunsten gebruik van kan maken om plaatsen te bereiken waar alleen zij bij kan. Vitruvius kan zelf speciale deuren openen, terwijl Batman met zijn 'grappling hook' platfomen naar beneden kan trekken. Daarmee toont The Lego Movie Videogame in zijn gameplay min of meer dezelfde opbouw als overige games in de Lego-serie. De puzzels hebben dezelfde stijl, en wie vaker Lego-games heeft gespeeld zal nooit echt na hoeven te denken over hoe een situatie moet worden opgelost.

 

Mix van herkenbaarheid en originaliteit

Zo wordt The Lego Movie Videogame voor ervaren 'Lego-gamers' een zeer herkenbare exercitie, maar gelukkig worden de voorspelbare stukjes gameplay op een aantal manieren fris gehouden. Zo kun je in dit spel voor het eerst meer dan vier personages tegelijk in actie hebben, die zijn te selecteren via een selectiewiel. Daarnaast schermt het spel ook af en toe met wat originele stukjes gameplay, zoals een achtervolging in een voertuig, of een level waarbij Emmet in een vrije val allerlei objecten moet ontwijken. Zo ontstaat een mix van bekende, wat fantasieloze elementen en wat originelere stukjes, en uiteindelijk is het geheel vermakelijk genoeg.

 

The Lego Movie Videogame kent een duidelijke overeenkomst met de overige Lego-games, want net als in die andere games kom je in dit spel open gebieden tegen waarin je vrij kunt rondlopen en extra missies kunt uitvoeren. Ook zijn er gebieden die je alleen kunt bereiken met specifieke personages die je eerst moet vrijspelen, en daarmee verlengt TT Games de speelduur nog wat. Toch is er uiteindelijk vrij weinig interessants te doen in deze 'hub-gebieden'. Daardoor vormen ze hooguit een bron van extra inkomsten, en niet meer dan dat.

 

Conclusie

Het grote probleem waar wij bij The Lego Movie Videogame mee kampen is dit: je wilt het spel eigenlijk niet spelen voordat je de film hebt gezien, want de game leent enkele scènes van de film, volgt hetzelfde verhaal en is daarmee feitelijk één grote spoiler. Maar als je de film al hebt gezien, is de game niet half zo grappig meer. Het verrassingselement is dan weg, je kent een deel van de grappen al, en daarmee valt een van de grootste pluspunten van het spel weg. Wat dan overblijft is een meer dan aardige co-op platformgame die op originele wijze volledig met Lego-bouwstukken is opgebouwd en is voorzien van gameplay die af en toe iets te herkenbaar, maar desondanks de moeite waard is.

 

 

 

 

 

 

3 Producten