Kingdom Hearts III

Vrolijk en kleurrijk Disneyfeestje

 

Het heeft 'even' geduurd, maar begin 2019 zal het eindelijk tijd zijn voor de terugkeer van Sora, Riku, Kairi en de vele Disney-figuren waarvan Donald Duck, Goofy en King Mickey de belangrijkste personages zijn. Kingdom Hearts III heeft even op zich laten wachten. Wat heet, de game is feitelijk de opvolger van Kingdom Hearts II, de actie-rpg met hack-'n-slash-elementen die in 2005 verscheen voor de PlayStation 2. Op de vorige generatie consoles verschenen alleen spin-offs en remakes, maar een 'echte' opvolger leek maar niet te komen.

 

 

De reden daarvoor was vooral dat het ontwikkelteam het te druk had met de Final Fantasy-franchise om een nieuwe Kingdom Hearts te maken. Gelukkig veranderde dat in de loop der jaren, maar nadat bekend werd dat er een nieuwe game zou komen, bleek het wachten nog lang te duren. De komst van een nieuwe Kingdom Hearts-game werd namelijk al in 2013 geteased, tijdens de E3-persconferentie van Sony. Square Enix besloot de game destijds tegelijk met Final Fantasy XV aan te kondigen, om zo de ongeduldige fans tevreden te stellen. Er was echter wel een probleem, namelijk dat de twee games dezelfde regisseur hebben, Tetsuya Nomura. Hij moest eerst Final Fantasy XV afronden voordat hij goed en wel aan Kingdom Hearts III kon begonnen. Het is een understatement om te zeggen dat die laatste game een beetje te vroeg werd aangekondigd.

 

Wellicht dat Square Enix het liever anders had aangepakt, maar achteraf is het mooi wonen. Belangrijker dan de voorgeschiedenis is dat de game nu toch echt in aantocht is, en op de E3 liet Kingdom Hearts III flink van zich horen. De game werd tijdens de persconferenties van Microsoft en Sony getoond, en in beide gevallen leverde het nieuws op. Zo was bij Microsoft het debuut van de Frozen-personages te zien. Arendelle is een van de nieuwe werelden waar Sora en kornuiten in Kingdom Hearts III naartoe zullen gaan. Bij Sony was het de beurt aan Jack Sparrow en de rest van Pirates of the Caribbean-cast, inclusief de Black Pearl. Op de beursvloer van de E3 was de game ook nog eens speelbaar, dus wie zin had in een stevige portie Disney kwam in Los Angeles goed aan zijn trekken.

 

Einde van de Xehanort-saga

In Kingdom Hearts III gaat de strijd tussen 'goed' en 'kwaad' verder op het punt waar Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance ophield. Sora en zijn vrienden zijn op zoek naar 'Key to Return Hearts' en zeven 'guardians of light', terwijl Mickey en Riku personen of figuren zoeken die een Keyblade kunnen gebruiken. Dit alles is nodig om de plannen van Master Xehanort te dwarsbomen. Xehanort is sinds jaar en dag de grote vijand van Sora en de zijnen. Hij is de leider van Organization XIII, een organisatie die de magische krachten van Kingdom Hearts in zijn voordeel wil gebruiken. Kingdom Hearts III belooft het einde van de 'Xehanort-saga' te worden, al heeft Square Enix wel bevestigd dat het in elk geval niet de laatste Kingdom Hearts-game zal zijn.

 

Kingdom Hearts III

 

Nieuwe werelden, nieuwe moves

Verschillende kanten van Kingdom Hearts III zijn de moeite waard om even te bespreken, maar eigenlijk is niets belangrijker dan de werelden die in de game zitten. Als je even rondkijkt en de boodschappen op wat forums over Kingdom Hearts leest, kom je al snel wensenlijstjes van fans tegen met daarop de werelden of figuren die ze graag in de game zouden zien. Disney beschikt uiteraard over een groot aantal films met bijbehorende werelden en personages, dus de game kan veel kanten op. Zoals gezegd werden op de E3 Frozen en Pirates of the Caribbean bevestigd als leveranciers van een locatie en van personages, maar er is meer. Zo is bijvoorbeeld ook al bekend dat Sora, Donald en Goofy in de wereld van Monsters Inc terecht zullen komen.

 

Olympus en Toy Story

Op de beursvloer van de E3 kon de game worden gespeeld, en in die versie waren nog twee werelden opgenomen. Een van die locaties is bekend: de Olympus van Hercules. De wereld van Hercules zat al eerder in Kingdom Hearts en keert dus terug in Kingdom Hearts III. De andere wereld waarin we al even zelf mochten rondlopen, is echter wel nieuw voor de serie: Toy Story. We speelden een stuk waar Woody en Buzz Lightyear voor het eerst in aanraking komen met Sora, Donald en Goofy, waarna een even leuke als spectaculaire samenwerking ontstaat.

 

Kingdom Hearts III

 

Die samenwerking heeft alles te maken met de situatie in Toy Box, zoals de wereld van Toy Story in de game wordt genoemd. Diverse stukken speelgoed zijn plotseling verdwenen. Bovendien zijn Andy - de eigenaar van Woody, Buzz en de rest - en zijn moeder nergens te bekennen. Sora vermoedt direct hoe de vork in de steel zit. Dat vermoeden wordt bevestigd wanneer Young Xehanort opduikt in de Toy Story-wereld. Hij zet een van zijn Heartless-volgelingen in een stuk speelgoed dat zich het best laat omschrijven als een soort mech-robot. Sora klimt onmiddellijk in een vergelijkbare mech, waarna een spectaculair gevecht ontstaat waarbij de speler met raketten kan schieten en door de lucht kan vliegen. Het is een goed voorbeeld van hoe Kingdom Hearts III de speler van tijd tot tijd behoorlijk andere gameplay voorschotelt. Denk in dat kader bijvoorbeeld ook aan de bootscène die in de Pirates-trailer was te zien, en waarbij Sora verandert in een piratenkapitein die een flinke zeeslag moet zien te winnen.

 

Hakken met je Keyblade

De basisgameplay van Kingdom Hearts III zit echter anders in elkaar. In essentie is dit een 'hack and slash'-game, al gaat het wel een stuk verder dan dat. Dat heeft alles te maken met de verschillende Keyblades die Sora kan gebruiken. Dit magische wapen is primair een slagwapen, maar elke Keyblade heeft verschillende transformaties. Het kan zomaar gebeuren dat Sora ineens een soort bazooka of een kruisboog in handen heeft. In de wereld van Toy Story verandert Sora's Keyblade desgewenst in een hele grote hamer. Het leuke is dat als je dat wapen goed gebruikt en er flinke combo's mee noteert, de transformatie nog een stap verder kan gaan. Het wapen wordt dan nog sterker en de gevechten nog spectaculairder.

 

Kingdom Hearts III

 

De transformaties zijn spectaculair, maar er is veel meer. Zo is het Link-systeem, waarmee Sora en Riku de krachten van spirits kunnen gebruiken, ook nog steeds aanwezig. Daarnaast lijkt ook veel af te hangen van waar je staat en wie er in de buurt zijn. We konden niet lang genoeg spelen om echt uit te vogelen wat voor speciale moves er allemaal zijn en hoe je ze triggert, maar het zijn er veel, ze zijn allemaal even mooi en vaak ongelooflijk kleurrijk. Onze favoriet tot nu toe is een speciale aanval waarbij Sora en consorten veranderen in de draaiende theekopjes die je misschien wel kent uit Disneyland. Terwijl je in de rondte spint, beuk je alles op je pad aan de kant. Het is een fijne aanval voor als er veel vijanden om je heen staan.

 

Steeds een andere stijl

De speciale aanvallen zorgen in de regel ook voor de drukste momenten op het scherm. Er knalt, vliegt, ploft, flitst en draait van alles. Kingdom Hearts III is een kleurrijk schouwspel met een heel eigen look. Die look is trouwens ook nog wel interessant. Sora, Donald en Goofy hebben per wereld die ze bezoeken een ander uiterlijk. Dat levert leuke beelden op. In de Toy Story-wereld is het drietal veranderd in een levend stuk speelgoed, terwijl ze in de wereld van Monsters Inc ook als monsters voor de dag komen. Donald heeft daar bijvoorbeeld maar één oog. In Arendelle en op de Olympus ogen Sora, Donald en Goofy als redelijk normale stripfiguren, maar in de Caribbean zijn ze ineens een stuk 'echter' gemaakt. Steeds een andere stijl dus, en dat belooft alvast een van de pluspunten van Kingdom Hearts III te worden.

 

Voorlopige conclusie

Kingdom Hearts III biedt een leuk verhaal, snelle en spectaculaire actie en een flinke lading speciale aanvallen die telkens voor een kakofonie aan kleuren zorgen. Maar bovenal is Kingdom Hearts III een Disney-feestje. Wie niet een klein beetje blij werd van het zien van Elsa uit Frozen, Rapunzel uit Tangled of Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean, kan deze game waarschijnlijk beter laten liggen. De vraag is nu eigenlijk vooral welke werelden er nog meer bij gaan komen, en daarover wordt op internet uiteraard veel gespeculeerd. Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat Square Enix het Marvel-universum in de game verwerkt. Dat bedrijf is immers ook van Disney, waardoor het best eens tot de opties zou kunnen behoren. Star Wars ligt al wat minder voor de hand, LucasArts en Electronic Arts hebben immers een deal gesloten die EA het exclusieve recht geeft om Star Wars-games uit te brengen. Het 'sterrenstelsel hier ver, ver vandaan' zal naar alle waarschijnlijkheid geen bezoekje van Sora mogen verwachten. Welke werelden wel, dat zullen we de komende maanden wellicht ontdekken, en anders vanaf 29 januari 2019. Op die datum verschijnt Kingdom Hearts III, voor de PlayStation 4 en de Xbox One.

 
4 Producten