Terug

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain - Review

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain - Review

Zeven jaar na Snake’s laatste avontuur, kunnen we eindelijk weer in de huid kruipen van onze favoriete stealth held. Al enkele minuten nadat je MGSV hebt opgestart, wordt duidelijk dat het wachten niet voor niets is geweest. Zorg in ieder geval dat je een uurtje vrij hebt voor de introductie. David Bowie’s ‘The man who sold the world’ zet de toon voor een ware achtbaanrit, die je aan het scherm gekluisterd houdt!

Tijdens de intro wordt duidelijk dat Snake, inmiddels beter bekend als ‘The Boss’, jarenlang in coma heeft gelegen na de gebeurtenissen in MGS: Ground Zeroes. Dat heeft hij te danken aan Cipher, een mysterieuze organisatie die het had gemunt op Snake en zijn privéleger. Nu Snake weer uit zijn coma is ontwaakt, wil hij nog maar één ding: wraak.

 

Meer gameplay, minder story

Daarvoor reist Snake af naar Afghanistan, dat zojuist door de Russen is binnengevallen. Daar is verdachte activiteit van Cipher waargenomen én je oude vriend Kazuhira Miller wordt er gevangengehouden. Je eerste missie is dan ook het bevrijden van ‘Kaz’. En hiermee zijn we direct bij één van de grootste verschillen aangekomen ten opzichte van de vorige MGS games. MGSV speelt zich namelijk af in een ‘open world setting’, waarin je missies accepteert. Daardoor is er minder nadruk op het verhaal, maar krijg je via cassettebandjes ook de nodige achtergrond mee. Het voordeel is dat je zelf kan kiezen wanneer je naar die bandjes luistert. En wil je gewoon verder spelen? Dan luister je lekker niet.

 

Vanuit je helikopter bereid je missies voor en word je keurig afgezet op de plaats van bestemming.

 

Maak je eigen missie

Voor je een missie begint, stel je je uitrusting samen, waarna de helikopter je ergens in de buurt afzet. Dan wordt meteen duidelijk dat de schaal van de game enorm is. Want ‘in de buurt’ kan zomaar een kilometer of twee verderop zijn. Gelukkig beschikt Snake over zijn trouwe paard, waarmee hij door het Afghaanse landschap galoppeert. En als je een beetje je best doet, jat je gewoon een jeep van de Russen. Om op de plaats van bestemming te komen, gebruik je je iDroid. Een onmisbaar hulpmiddel bij het navigeren van de Afghaanse bergen. Met deze geavanceerde zakcomputer kun je altijd de kaart bekijken en markers plaatsen. Zo stippel je zelf je route uit naar de plek van je missie en markeer je belangrijke doelen.

 

Eenmaal aangekomen, kies je er zelf voor hoe je je missie wil volbrengen. Zoek je een heuveltop uit om met je verrekijker de basis te verkennen en te wachten tot de zon ondergaat zodat je stilletjes langs de bewakers kan sneaken? Of ga je recht op je doel af door met een jeep de basis binnen te rijden, met granaten de communicatie lam te leggen en je een weg door de basis schieten? Dat kan gewoon, maar pas wel op, want een aantal ‘direct hits’ en Snake legt onherroepelijk het loodje. Een goede voorbereiding en de juiste uitrusting zijn daarom altijd belangrijk!

 

Mother base opbouwen

Snake mag dan een legendarische strijder zijn, op een gegeven moment heeft zelfs hij hulp nodig. Gelukkig kan Snake rekenen op de nodige back-up vanuit Mother Base. Het olieboorplatform waar je leger weer vorm krijgt. Met het geld dat je verdient door missies te volbrengen, kun je Mother Base verder opbouwen. Daarnaast kun je resources stelen uit vijandelijke bases en zelfs nieuwe rekruten verzamelen door ze per ballon naar Mother Base te transporteren.

 

Gedurende de game zie je Mother Base steeds verder uitgroeien tot een volwaardige basis.

 

Op die manier krijg je steeds meer opties voor ondersteuning in het veld en kun je research doen naar nieuwe wapens en upgrades. Daar komt het nodige management bij kijken. Iedere rekruut heeft zijn eigen specialiteiten, waardoor deze in bepaalde teams beter tot zijn recht komt. Heb je genoeg mensen op de juiste plek? Dan gaat het level van die unit omhoog. Vergeet ook niet om eens in de zoveel tijd een rondje te lopen over Mother Base. Dat is goed voor het moraal van je mannen. En lopen ze in de weg? Dan zijn ze je dankbaar als je ze helpt met hun training door ze keihard op de grond te smijten: “Thank you, boss!”

 

Perfecte besturing

Ook vijandelijke soldaten kun je tegen de grond werken. Daarvoor moet je natuurlijk wel dichtbij komen. Als je een beetje voorzichtig bent, is dat meestal goed te doen. Dat komt vooral door de besturing, die heerlijk aanvoelt. In voorgaande MGS games gebeurde het regelmatig dat Snake iets deed wat je eigenlijk helemaal niet wilde. De besturing is nu echter perfect afgesteld en alles voelt heel natuurlijk aan. Snake voelt echt aan als een onderdeel van de spelwereld, waar hij heerlijk soepel doorheen beweegt. Diverse cameraeffecten, zoals Depth of Field, overbelichting en kleine schokjes bij bepaalde bewegingen, versterken dit effect.

 

Word je toch gespot? Dan ga je over op de zogenaamde ‘Reflexmode’. Daarmee gaat de wereld over op slow-motion en heb je een paar seconden de tijd om de perfecte headshot aan te leggen of je vuisten te laten spreken. Als er geen andere soldaten in de buurt waren, dan kun je hem ongezien verstoppen in een toilet of vuilnisbak. Niks aan de hand!

 

Sleur je ze over de zandzakken, gooi je een granaat tussen ze in of sneak je ongezien langs ze heen? Je bepaalt het zelf!

 

Door al deze verbeteringen heb je altijd het gevoel dat de game eerlijk is. En gaat het toch eens fout, dan weet je dat het 99% van de gevallen gewoon je eigen schuld is. Het kan gebeuren dat je een missie na een half uur sneaken opnieuw moet doen. Gelukkig heb je daardoor zoveel geleerd, dat je de volgende keer veel sneller op je doel af kan gaan of een andere route pakt die efficiënter is. Sneaken wordt over het algemeen wel beloond met meer punten. Maar als je ook eens wil genieten van je uitgebreide wapenarsenaal, dan start je gewoon een side-op. Voor deze kleinere missies krijg je geen beoordeling en kan je dus naar hartelust knallen!

 

Oneindig speelbaar

De opzet van MGSV zorgt ervoor dat je bijna oneindig kan doorspelen. Er zijn tientallen missies, vaak met meerdere doelen en extra uitdagingen die de nodige replaywaarde toevoegen. En voor je Mother Base hebt opgebouwd, met alle bijbehorende research, ben je tientallen uren verder. Dan nog kun je het via de extra online mode opnemen tegen Mother bases van andere gamers. Schrap voor de komende weken dus al je afspraken en zet je telefoon uit! MGSV houdt je de komende tijd wel zoet.

 

De conclusie

Ik zou nog uren kunnen vertellen over MGSV; zelfs na een paar uur spelen heb je al genoeg spannende verhalen om een aantal pagina’s te vullen. Maar dat ga ik niet doen. MGSV moet je zelf ervaren. Probeer er zo min mogelijk over te lezen en laat je verrassen door het spannende verhaal dat op een knappe manier wordt verteld, de prachtige graphics en de veelzijdige gameplay die je zoveel mogelijkheden biedt. Als je me nu wil excuseren, dan kruip ik snel weer in de huid van The Boss!

 

 

Pluspunten

Heerlijke gameplay

Geweldige graphics

Bepaal zelf hoe je speelt

Bijna oneindig veel opties en missies

 

Minpunten

Misschien overweldigend voor nieuwe spelers

 

 

Het advies is:

…Om deze game aan te schaffen als je houdt van stealth games met shooter elementen.

…Om ook andere games in de MGS reeks eens te proberen.

…Om genoeg tijd vrij te maken om alles te kunnen beleven.


 Bekijk hier onze terugblikken van de vorige delen van Metal Gear:

Metal Gear Solid

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots en Metal Gear Rising Revengeance


 

Chris van Breda

Chris van BredaChris van Breda speelt al games sinds zijn handen in staat waren een controller vast te houden. Role Playing Games, platformers en action/adventure games houden hem vooral bezig. Wanneer hij niet schrijft over games, is hij actief in de zorg en andere bedrijfstakken. Bekijk meer van zijn artikelen op www.meerdantaal.nl.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Game-Outlet NL 9.0 / 10 - 2301 Reviews @ Feedback Company